טיפולי שיניים תחת הרדמה כללית

טיפולי שיניים תחת הרדמה כללית

בשנים האחרונות יותר ויותר ישראלים בוחרים לבצע טיפולי שיניים בהרדמה כללית, המכונה גם הרדמה מלאה. האם זו הדרך המתאימה גם ליפול בשיניים שלכם? להלן מידע שחשוב לדעת לפני קבלת ההחלטה.

הרדמה מלאה מול טשטוש (סדציה)

ראשית חשוב להבדיל בין טיפול שיניים בהרדמה מלאה לבין טיפול שיניים תחת טשטוש (סדציה). בהרדמה מלאה המטופל אינו בהכרה אלא מורדם באופן עמוק ומונשם בעזרת מכונה; לאחר מכן המטופל עובר לחדר התאוששות ומטופל עד להתאוששותו המלאה. טשטוש, לעומת זאת, הוא מצב בו המטופל נמצא בהכרה מעורפלת. התרופות המוחדרות לווריד אינן מרדימות אותו באופן מלא אלא מפיגות את אי הנוחות והחרדה.

יתרונות טיפולי שיניים בהרדמה מלאה

  • פתרון עבור מטופלים הסובלים מחרדה דנטלית (דנטופוביה): החרדה מפני רופאי שיניים וכל מה שקשור בטיפולים רפואיים באיזור הפה היא תופעה שכיחה הגורמת לרבים להימנע מביקור במרפאת השיניים. עבורם, טיפול שיניים בהרדמה מלאה עשוי להוות פתרון לשנים של הזנחה.
  • מספר הליכים במקביל: הרדמה מלאה מאפשרת ביצוע של כמה הליכים רפואיים שונים או של טיפולים מורכבים יחסית, שאילולא ההרדמה המלאה היה צורך במספר פגישות אצל הרופא כדי לבצעם.
חרדה דנטלית
  • הסיכון נמוך מבעבר: עד לפני מספר שנים נהוג היה לחשוב שהרדמה מלאה כרוכה בסיכון גבוה ובשל כך מוטב להימנע ממנה, אולם מאז חל שיפור באיכות חומרי ההרדמה ובמקצועיות הצוות הרפואי; כך שעבור רוב המטופלים, הרדמה מלאה כיום היא אמנם לא הליך נטול סיכונים לגמרי, אבל סטנדרטי למדי.

חסרונות טיפולי שיניים בהרדמה מלאה

  • עלות גבוהה יותר: הרדמה מלאה דורשת צוות רפואי מקצועי, ציוד ניטור והחייאה, חומרים רפואיים ותרופות – לכל אלה יש עלויות שמייקרות טיפולי שיניים בהרדמה מלאה באופן יחסי לטיפולים אחרים.
  • היערכות מוקדמת: הרדמה מלאה מחייבת לעיתים מספר בדיקות מקדימות שאינן קשורות באופן ישיר לטיפול השיניים, כמו בדיקות דם, צילומי חזה ובדיקות אחרות.
  • תופעות לוואי: לעיתים יתכנו תופעות לוואי שמקורן בהרדמה המלאה, כמו צרידות או כאבי גרון, והן עשויות להימשך עד מספר ימים לאחר סיום הטיפול.

למי מתאימים טיפולי שיניים בהרדמה מלאה?

המטופלים הקלאסיים שעבורם מתאימים טיפולי שיניים בהרדמה מלאה הם אלה שקשה עד בלתי אפשרי לטפל בהם בדרך אחרת:

  • מטופלים עם מגבלות פיזיות, כגון שיתוק מוחין
  • מטופלים עם מגבלות נפשיות, כמו אוטיזם
  • מטופלים שחולים במחלות מסוימות המחייבות הימנעות ממצבי לחץ
  • מטופלים המתקשים לפתוח את פיהם לרווחה למשך זמן רב, חווים בחילות או התקפי הקאה
  • מטופלים שחווים חרדה מפני טיפולי שיניים, בין אם חוו טראומות מטיפולי שיניים בילדותם, שמעו סיפורים לא נעימים מחברים או בני משפחה אודות טיפולים שהם חוו וכדומה

בנוסף, הרדמה מלאה מתאימה לביצוע טיפולי שיניים ארוכים ו/או מורכבים יחסית, הכוללים מספר הליכים רפואיים במקביל או במספר איזורים שונים בחלל הפה. כך טיפול אחד בהרדמה מלאה יכול להחליף מספר טיפולים קצרים, וככזה הוא אידיאלי עבור קשת רחבה של מקרים: ביצוע השתלות עצם מורכבות, למשל, או תיירות מרפא, במסגרתה יש צורך לבצע טיפול מרוכז ואיכותי בזמן קצר.

סיכום

להרדמה מלאה או טשטוש יש הרבה יתרונות אולם בצידן גם חסרונות. לעיתים זו הדרך היחידה לטפל בשיניים, לעיתים היא לא הכרחית ולעיתים אפילו מיותרת. כיצד תחליטו האם זהו אופן הטיפול המתאים לכם? התשובה תלויה בעיקר באופי ובצרכים הטיפוליים שלכם. כדאי להתייעץ עם רופא השיניים ולוודא שיש בידכם את כל המידע לפני קבלת ההחלטה.

לקביעת תור התקשרו

או השאירו פרטים

ד"ר בהא חאג' יחיא - כירורג פה ולסת